W sobotę 5 maja odbył się finał konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę regionalną SMAKI MAZURSKIEJ KRAINY 2012 zorganizowanego przez LGD „Brama Mazurskiej Krainy”.

Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich oraz promocja jedynych w swoim rodzaju potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W konkursie zorganizowanym w Przedsiębiorstwie Społecznym „Garncarska Wioska” mogły wziąć udział osoby indywidualne, organizacje pozarządowe, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, których terenem zamieszkania lub działania jest 14 gmin zrzeszonych w LGD. Do rywalizacji stanęło 15 osób, które łącznie przygotowały 24 potrawy.

Zobacz fotorelację:

Wszystkie potrawy oceniane były przez 3-osobowe jury w składzie:

  1. Krzysztof Margol – Prezes LGD
  2. Alicja Eidtner – Skarbnik LGD
  3. Bożena Karwowska – Stowarzyszenie OCAL – Orłowskie Centrum Aktywności Lokalnej.

Niełatwe to było zadanie ponieważ potrawy okazały się nie tylko bardzo smaczne ale także efektownie zaprezentowane. Oto zwycięzcy.

Potrawy z mięsa:

  1. I miejsce — kiełbasa Stefana wykonana przez Stefana Gubę z Janowa
  2. II miejsce — jagnięcina po polsku Wioletty Wielechowskiej z Turówka
  3. III miejsce — rolady z polędwiczek z sosem grzybowym na parze przygotowane przez Zbigniewa Milewskiego z Nidzicy

Potrawy z ryb:

  1. I miejsce — zupa rybna Agaty Banul z Jabłonki
  2. II miejsce — lin w śmietanie przygotowany przez Piotra Wadeckiego z Nidzicy
  3. III miejsce — karaś mazurski w zalewie octowej Beaty Mężykowskiej z Turówka

Ciasta i desery:

  1. I miejsce — ciasto marchewkowe Teresy Dąbrowskiej z Turówka
  2. II miejsce — ciasto serowe z marmoladą Elżbiety Łapińskiej z Wielbarka
  3. III miejsce — kruche ciasto z rabarbarem Moniki Reiss z Pielgrzymowa.

Ponadto tego dnia w Garncarskiej Wiosce na odwiedzających czekały liczne atrakcje m.in. jarmark staroci, warsztaty garncarskie a także zaskakujący konkurs na kurzą miss.