W sobotę 5 maja odbył się finał konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę regionalną SMAKI MAZURSKIEJ KRAINY 2012 zorganizowanego przez LGD „Brama Mazurskiej Krainy”.
Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich oraz promocja jedynych w swoim rodzaju potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W konkursie zorganizowanym w Przedsiębiorstwie Społecznym „Garncarska Wioska” mogły wziąć udział osoby indywidualne, organizacje pozarządowe, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, których terenem zamieszkania lub działania jest 14 gmin zrzeszonych w LGD. Do rywalizacji stanęło 15 osób, które łącznie przygotowały 24 potrawy.
Zobacz fotorelację:
Wszystkie potrawy oceniane były przez 3-osobowe jury w składzie:
- Krzysztof Margol – Prezes LGD
- Alicja Eidtner – Skarbnik LGD
- Bożena Karwowska – Stowarzyszenie OCAL – Orłowskie Centrum Aktywności Lokalnej.
Niełatwe to było zadanie ponieważ potrawy okazały się nie tylko bardzo smaczne ale także efektownie zaprezentowane. Oto zwycięzcy.
Potrawy z mięsa:
- I miejsce — kiełbasa Stefana wykonana przez Stefana Gubę z Janowa
- II miejsce — jagnięcina po polsku Wioletty Wielechowskiej z Turówka
- III miejsce — rolady z polędwiczek z sosem grzybowym na parze przygotowane przez Zbigniewa Milewskiego z Nidzicy
Potrawy z ryb:
- I miejsce — zupa rybna Agaty Banul z Jabłonki
- II miejsce — lin w śmietanie przygotowany przez Piotra Wadeckiego z Nidzicy
- III miejsce — karaś mazurski w zalewie octowej Beaty Mężykowskiej z Turówka
Ciasta i desery:
- I miejsce — ciasto marchewkowe Teresy Dąbrowskiej z Turówka
- II miejsce — ciasto serowe z marmoladą Elżbiety Łapińskiej z Wielbarka
- III miejsce — kruche ciasto z rabarbarem Moniki Reiss z Pielgrzymowa.
Ponadto tego dnia w Garncarskiej Wiosce na odwiedzających czekały liczne atrakcje m.in. jarmark staroci, warsztaty garncarskie a także zaskakujący konkurs na kurzą miss.